Vanlig stilte spørsmål

Vi har samlet en del spørsmål som de fleste lurer på, før og etter man har bestilt en reise med Kilimanjaro.no

Er man en del av en større gruppe?

Gruppestørrelsen varierer ut fra hvor mange deltakere som er meldt på turene, minimum 2 deltaker, maksimalt 18 deltaker.  Vi har et stort team av guider, bærere og kokker. Det vil til enhver tid være nok personer i crewet til å følge opp den enkelte.

Hvem kan bestige Kilimanjaro?

Å nå Kilimanjaros topp, Uhuru Peak på nesten 6000 m.o.h er ikke «Walk in a park». Det krever sin kvinne og mann, men vi mener at toppen er tilgjengelig for mange, men slett ikke alle når sitt mål - å stå på toppen. Det er krevende både fysisk og psykisk, men ditt pågangsmot, motivasjon, gode humør og tur lyst sammen med vårt fantastiske team er til svært god hjelp. De utfordringene du vil møte underveis, vil variere fra person til person men mange vil nå toppen uten mange høyde plager; som manglende matlyst, nedstemthet, utmattelse og hodepine. Kilimanjaro.no sin Kilimanjaro ekspert vil gi deg mange gode råd og forberede deg godt på turen.

Tanzanianske myndigheter har satt aldersgrensen til 10 år. Det er et klart foreldreansvar å vurdere om og når et barn er modent for en Kilimanjaro tur. Kilimanjaro.no har som tilleggskrav; barn mellom 10 år og 18 år må returnere sammen med ansvarlig voksen om en bestigning må avbrytes.  

Vi har svært god topp statistikk, med mange lykkelige deltaker som har fått sitt velfortjente diplom etter å ha stått på Afrikas tak.  

Er det krevende?

Det er ikke teknisk krevende å bestige Kilimanjaro. Alle rutene er såkalte gå-ruter uten klatring av noe slag. Rutene starter på ca. 1800 m.o.h. Når du beveger deg stadig høyere opp i terreng blir luften «tynnere» Det er krevende på grunn av redusert oksygen. Ved å velge en lengre rute med tilstrekkelig antall dager kombinert med rolig gange tilvennes kroppen det reduserte oksygennivået og du blir bedre akklimatisert.

Hvordan trener jeg og forberede meg best mulig?

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i skog og mark. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lange fotturer i fjellheimen er god oppladning. Legg rolige turer til områder med bratte bakker, for å trene opp ledd og styrke leddbånd. Bruk også staver for å overføre litt belastning fra kne og hofteledd til overkroppen. En trent kropp har alltid en bedre turopplevelse. For å trene deg opp til en Kilimanjaro tur bør du også satse på kondisjonstrening som øker oksygenopptak. For å øke oksygenopptaket må intensiteten på treningen være så høy at det er umulig eller vanskelig å før en samtale med treningspartnere under selve treningsøkten. Tren gjerne 2 – 3 ganger i uka à min 1 time.  Såkalt 30 - 15 trening er svært effektivt for å øke oksygenopptaket. 30 - 15 trening gjennomføres med 30 sekunder løping med relativt høy belastning, opptil 80 % av din yteevne etterfulgt av 15 sekunder lav belastning, 50 prosent innsats. Jogg deg varm eller varm godt opp før øktene starter.

Benytt deg gjerne av NTNU`s 7 ukersprogram  i forbredelsen. 

Bør jeg bruke staver?

Staver er svært gunstig for å holde balansen i krevende terreng, men også for å ta hele kroppen i bruk og dermed avlaste kne og hofteledd.

Hvem guider oss?

Tanzanianske myndighet har sertifisert alle guidene. Det er alltid med nok antall guider i forhold til deltakertallet slik at turen kan fortsett selv om en eller flere deltaker må returnere fra fjellet. All retur MÅ skje med sertifisert guide.

Hvor mange guider og mannskaper er med oss?

Ved 4 deltakere: 2 guider, en kokk og 15 hjelpemannskaper 
Ved 6 deltakere: 3 guider, en kokk og 20 hjelpemannskaper
Ved 8 deltakere: 4 guider, en kokk og 25 hjelpemannskaper
Ved 10 deltakere: 5 guider, en kokk og 34 hjelpemannskaper
ved 12 deltakere: 6 guider, en kokk og 41 hjelpemannskaper 

Hjelpemannskaper er bærere, teltmannskap og mannskap til annet viktig arbeide for at din tur skal bli god og vellykket 

Aktuelle guider, kokk og hjelpemannskaper blir satt opp av vårt kontor.

Se de virkelige heltene her: Vårt team

Kan barn bestige Kilimanjaro?

Tanzanianske myndigheter har satt aldersgrensen til 10 år. Det er et klart foreldreansvar å vurdere om og når et barn er modent for en Kilimanjaro tur. Vi har som tilleggskrav; barn mellom 10 år og 18 år må returnere sammen med ansvarlig voksen om en bestigning må avbrytes.  

All retur skjer med guide og bærer selv om ansvarlig voksen returnere sammen med barn under 18 år.

Hvor mange kilo kan jeg ha med meg?

Myndighetene har satt krav om hvor mye en bærer har lov til å bære, denne må ikke overstige 15 kg. Erfaringsmessig er dette mer en tilfredsstillende for å få med seg nok klær og personlig utstyr for å bestige Kilimanjaro på en trygg og komfortabel måte. Overdreven utstyrs oppbygging er ikke nødvendig for å gjennomføre bestigning av Kilimanjaro. Normalt fjellutstyr, som brukes på turer i norske fjell, holder meget godt. Du har din egen dagstursekk på ca. 35 - 50 liter som skal inneholde, vann, førstehjelpspakning, nødvendig klesskifte og dagen lunsjniste som laget av kjøkkenteamet. Se pakkeliste

Hva skjer om jeg må avbryte bestigningen?

Kilimanjaro.no sitt team med autoriserte guider har lang erfaring i å bestige Kilimanjaro. Vi legger opp turer slik at vi ikke utsetter våre deltakere for risiko. Vi kan likevel ikke garantere at uønskede hendelser ikke oppstår. Vår sjef guide vil alltid ha et godt overblikk og være tilstede med om en person får problemer. Personen som får problemer i høyden bli returnert til lavere høyder sammen med guide og bærere. ​Deltakere som returnerer venter på ankomst hotellet til resten av gruppen kommer ned. Tilleggskostnad for ekstra netter på hotell tilfaller deltakeren

All retur skjer med guide og bærer

Jeg trenger medisinsk hjelp?

Hver enkelt deltaker er ansvarlig for egen førstehjelps pakning og nødvendige medisiner. Må en deltaker ha medisinsk assistanse på turen vil deltakerne få hjelp av vårt team til retur på forsvarlig måte. Retur der deltakeren går selv sammen med guide og bærer, gjelder i de fleste tilfeller. Båre kan benyttes ved skade, beinbrudd eller andre tilfeller dere båre er nødvendig. Båre benyttes i samråd med helsepersonell og hoved guide. Helikopter kan også benytte ved krevende tilfeller, da i samråd med helsepersonell og hoved guide. Ved nedkomst vil vi hjelpe til med å kontakte medisinsk personell, lege og følge opp deltakeren.

Vår leverandør i Tanzania har et tett samarbeid med Kilimanjaro SAR som evakuerer med helikopter og har egen "Kilimanjaro avdeling" som har spesialisert seg på høydesyke og behandler pasienter som er evakuert fra fjellet. Viktig at man har tegnet reiseforsikring som også gjelder over 4000 m.o.h.

Bilderesultat for kilimanjaro sar

 

 

 

 

 

 

 

Kan jeg få høydesyke?

Høydesyke kan ramme alle med rask oppstigning til høyder over 3.500 m o.h. Symptomene er hodepine, slapphet, svimmelhet, manglende matlyst og noen kan våkne opp med kvelningsfornemmelser. Kvalme og oppkast er ikke uvanlig. Ansiktsfargen er ofte blek med et typisk medtatt og mimikkfattig ansiktsuttrykk. Det er vanligvis ikke feber, men man fryser lett. Alvorlighetsgraden og om du utvikler høydesyke er avhenger av oppstigningstempoet, høyden (spesielt sovehøyden), graden av fysisk anstrengelse, varigheten av oppholdet og nedarvet disposisjon. Alder og kjønnsforskjellen synes liten for om du utvikle høydesyke. Høydesyke kan grovt deles inn i tre former: en mild, en moderat og en livstruende form. For å unngå å få høydesyke er oppholdet varighet avgjørende og oppstigningen bør foregå langsomt. Utvikling av høydesyke kommer snikende og tar vanligvis flere timer til 1 - 2 døgn. Opphold i rett høyde 3.500 m.o.h til 4.000 m.o.h over 2 døgn ser ut til at de fleste blir friske, kvitt symptomene. For de som utvikler høydesyke og ikke blir friske er nedstigning den mest effektive behandlingen. Ofte er en nedstigning på 500 – 1 000 meter tilstrekkelig.

Hva er høydesyke?

De fleste som har vært i høyden, har merket lette symptomer; hodepine, kvalme og problemer med å sove. Den beste behandlingen av høydesyke er å gi kroppen tid til å venne seg til høyden. Gir man ikke kroppen tid til å akklimatisere seg, kan det utvikle seg videre til lunge— og/eller hjerneødem (ødem= vannansamling), som kan være livstruende. Nedstigning til lavere høyde er den viktigste behandling og beste behandlingen

Høydesyke reduserer vurderingsevnen, og det lar seg dårlig kombinere med fysiske aktivitet som krever et klart hode.

Les mer om høydesyke og behandling: Høydesyke og behandling

Har dere med oksygen?

Vi har med oksygen på våre turer. Nødvendig bruk av tilført oksygen vil alltid skje i samråd med våre guider. Bruk av oksygen vil ikke bli bruk for å fortsette turen der de medisinske indikasjoner tilsier at det forsvarlige er å avbryte en tur.  Buk av oksygen vil bare bli bruk i nødssituasjoner. Medisinsk er det mer effektivt med retur til lavere høyde før en nødssituasjon oppstår i sted for å gi oksygen.

Vi har også med pulsoksymeter!
Pulsoksymeter er et lite apparat som plasseres på fingeren for å måle puls og oksygenmetning i blodet. Guiden har med dette og vil måle din oksygenmetning når det er behov.

Skal jeg ta medisin mot høydesyke?

De fleste eksperter anbefaler medikamentell profylakse for dem som planlegger en oppstigning fra havnivå til en sovehøyde over 3 000 m.o.h. på kort tid. Acetazolamid (Diamox) er medikamentet som anbefales. Preparatet er reseptbelagt. Du MÅ aldri motta medisin fra andre. Lege skal ALlTID kontaktes 

Kan jeg avbryte turen når jeg ønsker?

Du kan avbryte turen når du ønsker, samme med guide og bære vil du bli fulgt ned den enkleste traseen i forhold til stedet du valgte å avbryte turen. Sjefsguide kan også avbryte din tur når ha mener det er uforsvarlig for deg å fortsette, hans avgjørelse er endelig og begrunnet med din helsetilstand eller andre forhold.  

Må vi lage mat selv?

Alle måltider inngår på Kilimanjaro. Maten er god og velsmakende og tilpasset våre ganer. Vi har gjennom mange år utviklet en meny som tilfredsstiller ernæringsbehov og er smakelig sammensatt. Vi har bygd opp måltidene med mye karbohydrater og ”norske” kjente smaker.

Dagens meny på Kilimanjaro kan se slik ut:

Dere vekkes med kaffe og te som serveres på «senga»

Frokosten består av brød, diverse pålegg, stekt egg, bacon og  eller pølse og alltid havregrøt. Drikke består av te, kaffe, varm kakao og vann.

Kjøkkenteamet smører niste til dagens lunsj

Før middag og rett etter ankomst campen serveres det varm drikke, friske jordnøtter eller ny poppet popkorn.

Middagen består av suppe til forrett, hovedretten som kan bestå av potet, ris eller pasta med kylling, svinekjøtt, storfekjøtt eller fisk og grønnsaker. Frisk frukt til dessert

Alltid tilgjengelig drikke

Jeg har diettkrav, kan jeg delta?

Vi tilrettelegger kostholdet etter dine ønsker, matallergi, ønske om vegetarkost, vegan kost og eller religiøse krav til mat .

Må vi ha med vann?

Første dagen på fjellet får dere flaskevann, 3 liter hver. Resten av turen er det tilgjengelig så mye vann man har behov for, husk og drikk minst 3 liter vann under turens gang i tillegg til morgendrikke og drikke etter ankomst til campen på ettermiddagen. Vannet vi serverer hentes fra nærliggende fjellbekker, kokes og anses som helt trygt å drikke. Ønsker du ytterliggere å forsikre deg, kan du også tilsette Micropur. Har du vanskeligheter med å drikke tilstrekkelig mengde kokt råvann, bland gjerne inn tilsetningspulver som øker smakeligheten og energiopptaket.

Må vi ha med telt og kjøkkenutstyr?

Vi stiller med alt fellesutstyr. Fellesutstyr er telt, messetelt, bord, stoler og alt nødvendig kjøkkenutstyr. For personlig utstyrsliste, se pakkeliste

Hvordan er klimaet?

Her er det sommer hele året, bare avbrutt av regntider. Det en lang regntid fra slutten av mars til begynnelsen av juni, og en kort regntid i november. Det er behagelig temperatur på ca. 20-28 grader i Moshi, ca. 1200 m.o.h. På dagtid kan det være shortsvær opp til 4000 m.o.h, men det er stort sett under 0 grader om natten fra andre campen. Vi kan oppleve ned mot minus 10-20 grader toppnatten. Den siste natten før toppstøtet kan temperaturen fall ned til minus 5 grader utenfor teltet eller utenfor hyttene.

Vi tilrettelegger ikke turer i regntiden som er april og mai.  Når dette er sagt – vi kan selvsagt ikke garantere for været på forhånd, fjell er fjell og genererer ofte eget klima og regn kan komme utenfor regntiden.

Hva er grunnen til at man går om natten?

Turen går på dagtid, det er kun toppstøtte som går på natten

Den siste etappen mot toppen, toppstøtet går om natten, toppstøtet starter ca. kl. 24.00. Grunne til dette er blant annet forsyningssituasjon og at det må bæres vann opp til siste campe, Barafu fra ca. 3800 m.o.h til 4600 m.o.h. Derfor blir det viktig å ha kortest mulig oppholdstid i Barafu. Det er også fantastisk å komme opp på kraterkanten i det sola stiger opp. Det er mørk, men med hodelykt, og en fantastisk stjernehimmel ser du godt.

Hvor mye skal vi gi i tips?

Tips overrekkes til sjefsguiden etter endt tur. Ca. 200 US$ per person.
Teamet fordeler så tipsen mellom seg.

Må hele ture betale ved påmelding?

Ved påmelding betale du 3000,-  i depositum per person, Faktura med depositum sendes elektronisk og forfaller til betaling 14 dager etter utsending.  Sluttfakturaen sendes også elektronisk og forfaller til betaling 60 dager før avreise, se forøvrig våre reisevilkår.

Se her: Reisevilkår

Må vi ha visum?

​Ja, visum kjøpes ved ankomst Tanzania. 50 US$, må betales kontant.

Hva kreves av min forsikring?

Du har selv ansvar for å tegne reiseforsikring før avreise. Dersom du skal oppholde deg på høyder over 4000 m.o.h må du sjekke om din forsikring er dekkende.

Vi har i tillegg tegnet forsikring for deg hos Flying Doctors (AMREF). Dette er en evakueringsordning der du får øyeblikkelig uttransport til kvalifisert sykehus med europeisk standard, normalt til Nairobi.  Oppgjør for denne ordningen skjer automatisk mellom AMREF og ditt forsikringsselskap uten at du behøver å gjøre noe som helst.

Ta med deg forsikringsbevis på reisen.

Må jeg vaksinere meg?

I Afrika finnes sykdommer som vi ikke har i Norge, det er derfor viktig at man vaksinerer seg og tar de forhåndsreglene man kan før avreise.

Gå til Vaksine1, finn ditt nærmeste vaksinasjonskontor og kontakt dem angående hvilke vaksinasjoner du trenger for din reise eller kontakt din fastlege eller helsekontor i din kommune. Du kan også lese mer om vaksinasjoner på Folkehelseinstituttets hjemmesider. Se her: Folkehelseinstituttet.  Vaksinasjonskontorene vil til enhver tid være oppdatert på ditt reisemål. Dersom det ikke er vaksinasjonskontor i ditt nærområde må du kontakte din fastlege eller helsesøster for vaksinasjon.

Planlegge vaksineringen i god tid før avreise. Vaksiner bør være utført senest 4 til 6 uker før utreise. Husk også alltid og ta med deg ditt vaksinasjonskort på reisen.

Når du har kommet hjem fra din afrikareise må du huske at du har vært i tropiske strøk. Vi anbefaler deg å ta umiddelbar kontakt med lege dersom du ikke føler seg vel. Informer legen om din tur til Afrika.

Vi håper du får en strålende tur og vi er ganske sikker på at vi kan Gratulere deg med bragden!

SE OGSÅ
machame-ruten-med-akklimatisering-og-mafia-island

Machameruten med akklimatisering og Mafia Island

Gi deg selv en skikkelig avslapping etter harde dager på Kilimanjaro. Vi flyr deg til unike Mafia Island. Mafia er er ekte paradis med få turister. Her dyker og svømmer dere med de harmløse hvalhaiene, giganter på 15 meter, i en av verdens mest varierte marinenasjonalparker.

16 dagerFra 41,900,-Les mer

kilimanjaro-storsafari

Machameruten med akklimatisering og safari i 3 parker

Denne reisen kombinerer bestigning av Kilimanjaro med safari i Lake Manyara, Ngorongoro og Serengeti. Fra november til mars befinner "The Great Migration" seg i Serengeti med gnu kalving i februar. Dette er reisen som kombinere Kilimanjaro med Afrikas beste safari.

15 dagerFra 53.900,-Les mer

kilimanjaro-safari-zanzibar

Machameruten med akklimatisering, safari og Zanzibar

Dette er reisen for deg som ønsker å oppleve alt! Vi tar deg med på en uforglemmelig reise til Kilimanjaro og en fantastisk safari til Tarangire Nasjonal Park. Turen avsluttes på vakre Zanzibars kritthvite strender ute i Det indiske hav.

18 dager47.900,-Les mer

kilimanjaro-zanzibar

Machameruten med akklimatisering og Zanzibar

Gi deg selv en skikkelig avslapping etter harde dager på Kilimanjaro. Vi flyr deg til vakre Zanzibar hvor du kan nyte sanden mellom tærne, lade batteriene og oppleve denne flotte øya som ligger i Det indiske hav. Zanzibars særegen historie setter deg tilbake til Sultanens tid.

16 dagerFra 38.900,-Les mer

kilimanjaro-tarangire

Machame Ruten med akklimatisering og safari i Tarangire Nasjonalpark

Denne reisen er godt tilrettelagt med tanke på god akklimatisering på Kilimanjaro. Vi benytter den kjente og naturskjønne Machame ruten. Denne turen passer godt for dere som ønsker store variasjon på turen mot toppen. Turen “premieres” med store safariopplevelser.

13 dagerFra 39.900,-Les mer

kilimanjaro

Machameruten - med akklimatisering

Dette er reisen for deg som kun ønsker å bestige Kilimanjaro. Turen har selvfølgelig god akklimatisering, en ekstra dag på fjellet! Her går du gjennom tropisk regnskog og arktisk ørken over korte avstander. En ekstra dag på fjellet øker sjansen for å nå toppen - Uhuru Peak!

11 dager33.900,-Les mer